• S BARBIE UPRATUJEME SLOVENSKO 2024

          • Projektový deň - Deň Zeme  " Upratujeme s Barbie" #barbiesk #barbieupratuje

            S BARBIE UPRATUJEME SLOVENSKO 2024

            Chrániť a starať sa o zeleň okolo nás, znamená chrániť a starať sa o svoj domov!  #BARBIESK

              Budúcnosť ružovej je v zelenej!     @upratovaniejehracka 

          • 8. apríl Medzinárodný deň Rómov

          • Bol vyhlásený na prvom svetovom kongrese Rómov, ktorý sa konal vo Veľkej Británii 8.4.1971. Od tohto dátumu Medzinárodná rómska únia každoročne upriamuje pozornosť na potrebu podpory Rómov v ich spoločenskej a ekonomickej emancipácii v súlade s vlastnými hodnotami a ideálmi.

            Text 

            Gelem gelem lugone dromenca 
            Maladilem baxtale Rromenca 
            A, Rromale, katar tumen aven 
            E caxrenca bokhale chavenca 
            A, Rromale! A, chavale!

            Slovenský preklad:

            Šiel som, šiel som ďalekými cestami,
            stretol som tam šťastných Rómov.
            Oj, Rómovia, odkiaľ prichádzate
            so stanmi a hladnými deťmi?
            Oj, Rómovia, oj chlapci!

          • Aktívna vlastivedná vychádzka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktívna vlastivedná vychádzka.

            Dňa 4.4.2024 sa žiaci III. A, III. B a III. C triedy zúčastnili vlastivednej vychádzky s cieľom poznať históriu a inštitúcie obce Richnava. Zastavili sme sa pri zrúcanine Richnavského hradu, prečítali sme si informačné tabule o histórii hradu a zaujímavosťou boli informácie o spisovateľovi Aloisovi Jiráskovi, ktorý obec navštívil počas študijnej cesty a zozbierané informácie použil aj vo svojom literárnom diele. Neprehliadli sme ani budovu Obecného úradu, pri ktorej sme si zopakovali všetky poznatky získané z vlastivedy pri učive ,,Naša obec." Zážitková vlastivedná vychádzka upevnila vedomosti, ktoré žiaci môžu aplikovať do ďalších zaujímavých tém o obci Richnava.

          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2024/2025

          • Zápis do  prvého ročníka sa koná pre deti narodené

            od 01. 09. 2017 do 31. 08. 2018.

            Zápis  bude prebiehať  v sobotu 20. apríla 2024

            od 08:00 hod.- do 12:00 hod.

            Čo potrebujete k zápisu dieťaťa?

            - občianský preukaz oboch rodičov

            - rodný list dieťaťa

            - potvrdenie o návšteve MŠ

            Zápisu sa zúčastní zákonný zástupca spolu s dieťaťom.

             

            Tešíme sa na vás!

            Mgr. Adriana Mižigárová 

            OZNAM prihlášku je možné vyplniť aj elektronicky https://zsrichnava.edupage.org/register/ .

          • Svetový deň vody 2024 Mottom tohtoročného Svetového dňa vody je „WATER FOR PEACE“, teda „Využitie vody pre mier“

          • Už tri desaťročia je 22. marec Svetovým dňom vody aj tento rok si pripomíname Svetový deň vody a to nielen 22. marca, teda v deň, ktorý určila  Organizácia spojených národov v roku 1992 za sviatok tejto vzácnej tekutiny.Každý rok udáva agentúra OSN UN-WATER, ktorá koordinuje činnosť OSN súvisiacu s problematikou vody, tému Svetového dňa vody. Tá zodpovedá súčasnej alebo budúcej výzve.Mottom tohtoročného Svetového dňa vody je „WATER FOR PEACE“, teda „Využitie vody pre mier“. Zameriava sa na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta.Nedostatok vody alebo jej znečistenie, nedostatočný prístup všetkých ľudí k pitnej vode, to všetko môže spôsobiť nárast napätia medzi komunitami a krajinami. Svetový deň vody 2024 je o spolupráci na vyvážení potrieb každého, s odhodlaním zabezpečiť, aby nikto nezostal pozadu, aby sa voda stala katalyzátorom pre mierovejší svet. S rastúcimi vplyvmi zmeny klímy a rastúcim počtom obyvateľov existuje naliehavá potreba v rámci krajín i medzi nimi zjednotiť sa na ochrane a zachovaní nášho najcennejšieho zdroja.

            Mať jednoducho k dispozícii pitnú vodu nie je samozrejmosť ani v 21. storočí. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že minulý rok zomrelo na následky zlej kvality vody a hygieny až 1,4 milióna ľudí. 1 zo 4 ľudí, teda až 2 miliardy ľudí po celom svete, trpí nedostatkom pitnej vody. Zároveň existuje predpoklad, že do roku 2050 bude trpieť smädom až 7 miliárd ľudí.

            ZDROJ:

            https://www.sopsr.sk/web/?cl=20997

            https://www.vodarne.eu/medialne-centrum/sutaze/svetovy-den-vody-2024

          • Celosvetová kampaň Global Money Week (medzinárodný týždeň peňazí)

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celosvetová kampaň Global Money Week (medzinárodný týždeň peňazí).

            Žiaci III. B triedy sa zapojili do celosvetovej kampane Global Money Week (medzinárodný týždeň peňazí), ktorej cieľom je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Tohtoročnou témou kampane je: Chráň si svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. Naši žiaci si po rozhovore na tému: Platobná karta, bankomat, účet, terminál vytvorili pravidlá používania platobnej karty. Vyrobili si vlastné platobné karty a vo dvojiciach si vyskúšali správanie sa pri bankomate. Porozprávali svoje pocity: Ako sa cítili v role majiteľa karty a aj v role cudzieho človeka? Prakticky si nacvičili správne oslovenie, komunikáciu s cudzími ľuďmi, vyriešenie konfliktu, či prosbu k druhým. Na záver si zhrnuli získané vedomosti a zručnosti a pozreli si rozprávku s názvom Hlasná trúba (ovce.sk). Týmito aktivitami si žiaci zvýšili svoje finančné povedomie ako ochrániť svoje peniaze.

          • Marec mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac knihy.

            V mesiaci marec sme sa začítali do kníh v ktorých sme objavili mnohé - rozprávky, povesti, básne, ale objavili sme aj veľa vedomostí v encyklopédiách. Zaujímavé ilustrácie, fotografie a obrázky v knihách nás preniesli do sveta fantázie a predstavivosti mnohých spisovateľov. Všetko toto nám ponúkla naša triedna knižnica z projektu " Čítame pre radosť", kde nachádzame publikácie rôzneho druhu. Žiaci sa tešili aj na čítanie hovoriacich kníh, kde v nich prebúdzame vzťah ku knihám a čítaniu. Žiakom dávame šancu zažiť radosť z poznávania. To nás najviac uchvátilo a potešilo. Prostredníctvom kníh žiakom otvárame dvere do sveta objavovania a vzdelávania. V triedach nám záleží na zmysluplnom trávení voľného času žiakov s knihou.

          • ENV - starostlivosti o našich operencov v zime.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ENV - starostlivosti o našich operencov v zime..

            Žiaci prvých ročníkov si vytvárali papierové búdky s vtáčikmi. V druhom ročníku sa žiaci oboznamovali s druhmi vtákov, ktoré žijú v blízkosti našej školy. Žiaci tretích ročníkov s pomocou pani učiteliek zhotovili kŕmidlá na hodinách pracovného vyučovania. Počas vyučovania pozorovali prílet a odlet sýkoriek ku kŕmidlám, ktoré sú umiestnené na oknách tried. Mgr. Janka Čurillová, koordinátor ENV

          • Aktívna angličtina - hovoriace pero

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktívna angličtina - hovoriace pero.

            Dňa 08.02.2024 na hodine anglického jazyka v III. A triede pri téme:Farby, jedna skupina žiakov využívala audio slúchadlá s dotykovým perom, ktoré používali pri samostatnej práci a sedeli na balančných doskách. Po vypočutí zadanej úlohy, hovorili o tom, čo sa dozvedeli, ako sa im darilo sledovať určené slová a vety. Druhá skupina pracovala s učebnicou a farebnými stonožkami pod vedením učiteľa. V druhej časti hodiny sa skupiny vymenili. Pre všetkých žiakov bola táto vyučovacia hodina obrovským zážitkom. Triedna učiteľka Mgr. Janka Čurillová

          • AKTÍVNA ŠKOLA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album AKTÍVNA ŠKOLA .

            Cvičenie na balančnej doske veľmi zaujalo našich žiakov. Hojdacia balančná doska s farebnou plsťou, je vhodná pre prirodzený rozvoj motoriky je to užitočná motorická pomôcka, ktorá prirodzene trénuje stabilitu žiakov, jemnú aj hrubú motoriku, ich obratnosť a posilňuje svalovú hmotu našich žiakov.

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom a žiakom našej školy, že dňa 22. 12. 2023 v piatok  bude riaditeľské voľno.

            Nástup na vyučovanie sa začne podľa zmennosti v pondelok 8. januára 2024.

            Želáme vám krásne spoločné chvíle, plné lásky a porozumenia.